Tuesday 9 July 2013

Melody Gardot İstanbul Caz Festivali Konseri, 5 Temmuz 2013

Geçtiğimiz cuma akşamı yine Ankara'dan İKSV Caz Festivali için uçağa atlayıp İstanbul'a geldiğim akşamlardan biriydi. Bu sefer mükemmel tekniği, büyülü ses rengi ve harika besteleri ile beni en çok etkileyen vokallerden biri olan Melody Gardot'un o dillere destan canlı performansını deneyimlemek için işimden çıkıp yollara düştüm.

5 Temmuz Cuma akşamı, sanırım İstanbul Kültür Sanat Vakfı ilk kez Tarabya taraflarındaki Alman Yazlık Rezidansı'nda bir konser gerçekleştirdi. Sahne, deniz tarafından olan girişin hemen sonrasında önü ve yanları muhteşem bir bahçeye arkası da denize bakacak şekilde oluşturulmuştu. Konsere ilgi çok yoğundu. Ayakta, sandalyelerde veya Alman Sefaratı'nın müthiş yapılarının merdivenlerinde oturan dinleyiciler nemli ve bol esintili bu İstanbul gecesinde dinlediler Melody Gardot'u.

Sahneye Melody Gardot'dan önce her iyi vokalin arkasında olması gereken türden çok iyi müzisyenler geldi. Saksofon, flüt ve klarnette Irwin Hall, gitarda Mitchell Long, davulda Chuck Staab ve kontrbasta Aidan Carroll... Açık söylemem gerekirse Melody ile gerçekleştirdikleri bu konserden önce kendilerini tanımıyordum. Ancak özellikle Irwin Hall ve Chuck Staab fazlaca dikkatimi çektiğinden konser sonrası yaptığım araştırmada hepsinin kendi çalışmaları ile oldukça yeterli ve çok iyi müzisyenler olduklarını öğrendim.


Bu dörtlünün bir süre devam eden doğaçlama ve enerjik girişinin ardından Melody alkışlar arasında piyanonun başında yerini aldı. Bahsettiğim enerjik giriş tahmin edilemez bir şekilde Melody'nin ikinci ve en önemli albümü My One and Only Thrill albümünden Rain parçasının oldukça farklı bir düzenlemesine evrildi. Bu performansta davulcu Staab'ın groovy ve modern yaklaşımları dikkat çekiciydi. Melody Gardot'un sesini duyduğum ilk anda açık havadaki esintiye rağmen mükemmele yakın kurulan ses düzeneği dikkatimi çekti. Stüdyo kayıtlarından dinlediğimiz kadar keskin ve dokunaklı o ses herkesi ilk saniyeden itibaren yerine çiviledi. Saksofon için camdan yapılan rüzgar engeli de işin ne kadar titiz yapıldığının göstergesiydi bence. Yoğun bir şekilde Brezilya müziği etkisi altında olan son albüm Absence'dan arka arkaya önce Goodbye sonra Mira çalındı. Goodbye'ı da farklı bir düzenlemede dinledik. Melody dinleyici ile Mira'dan önce kısa bir tanışma konuşması yaptı. Devamında 
Mitchell Long'un flamenko tarzı girizgahı ve eşliği ile icra edilen Cesaira Evora'nın müthiş bestesi Saudade'ı dinledik. Ardından Melody, Amerika'dan Fransa'ya ilk gelişinde yaşadığı ilginç ve büyülü günün hikayesini anlattı. 

Büyünün bizlere de geçmesi, Melody'nin herkese gözlerini kapattırıp sahneyi sessizce Irwin Hall'un mükemmel saksofon solosuna bıraktığı müthiş bölümde gerçekleşti. Özellikle bu anlarda bir konserin ötesinde seyirciye hitaptan tutun da kurguya kadar her şeyiyle çok iyi hazırlanmış bir performans izlediğimizi daha da iyi anladık. Irwin Hall bir ara hem tenor hem de alto saksofonu beraber çaldı. Sonrasında ikinci albümün en önemli eserlerinden Les Etoiles (The Stars), Baby I'm a Fool ve Who Will Comfort Me, Absence'den ise So We Meet Again My Heartache parçaları albüm versiyonlarına oldukça yakın bir şekilde mükemmel icra edildi diyebilirim. Bazı parçalarda Melody Gardot'un gitarını da dinleme şansı bulduk. Parça aralarında Melody'nin hayata ve müziğe dair harika sözlerini dinledik. Özellikle seyirci ile duygusal teması ve mikrofon önündeki estetik duruşu öyle sıradan caz vokallerde göreceğimiz şeyler değildi açıkçası. Son performanstan hemen önce Melody'nin Almanya  Büyükelçisi'nden dinleyicinin sahnenin önündeki yeşil alana gelip dans etmesi için izin alması çoşkuyu arttırdı. Seyircilerin eşliği ile gerçekleştirilen son performansın ardından uzun süren alkıştan sonra yeniden sahneye gelen Melody, biste henüz kayıt aşamasında olan yeni albümünden Preacher Man adlı parçayı icra etti.
Konser sonrası kısa süre de olsa konuşma imkanı bulduğum bu harika müzisyenin sahne arkasında da sahne de olduğu kadar samimi ve cana yakın olduğunu söyleyebilirim. Kalabalıkların içine kendisini atıp imza dağıtmaktan hiç çekinmedi. İstanbul'da böyle bir mekanda Melody Gardot'u dinlediğim için kendimi çok şanslı hissediyorum. 

3 comments:

  1. Konserde impossible love'ı söyledi mi acaba?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Merhaba,

      Benim takip ettiğim ve Irwin Hall'e de teyit ettirdiğim kadarıyla playlist şöyleydi(yazımda da bulabilirsiniz):

      The Rain
      Goodbye
      Mira
      Saudade
      Les Etoiles
      So We Meet Again My Heartache
      Baby I'm a Fool
      Who Will Comfort Me
      Iemanja
      ---
      Encore: Preacher Man

      Delete
  2. Evet yazınızı okudum yine de sormak istedim. Teşekkür ederim. Çok istememe rağmen kaçırdığım bir konser oldu; paylaşım için tekrardan teşekkürler.

    ReplyDelete